Квартира?! Край на адът.


 

wpid-howdy_.jpg

     Всеки бъдещ или настоящ квартирант, се е сблъсквал или вече е осъзнал какво мъчение е търсенето на нов дом. Невероятен хаос от агенции и също толкова объркани хазяи може да ви доведе множество нерви, в крайна сметка може би ще се озовете на място в което ще живеете с постоянното чувство, че сте се примирили с нещо. Сега разбира се, разни хора – разни идеали, но моят личен съвет е да започнем с завишаване на очакванията и проста логика. В следващите редове ще ви запозная с някои техники и „трикове“, които да ви помогнат, ако не за премахване, то поне за намаляване на нервите до минимум. Ако знаете какво търсите, ще го намерите! Вашият дом е някъде там и когато го намерите, ще разберете.

Кога да сменя квартирата си? Кога да започна да търся?

Ако не бързате, оставете тази промяна за пролетта – началото на лятото – месеците май, юни и юли. Тогава пазарът отчита голямо увеличение на предлагането, по множество причини (напускане на студенти, работа лятото т.н) Въоръжете се с търпение. Този процес може да отнеме време, особено ако търсите в друг период от годината. Също така обърнете внимание на конкретната дата. Капарирайте след 15-то число за да започнете плащане от 1-ви следващия месец, което ще ви даде време да уредите нещата със предходната си квартира или просто да спечелите малко време. Не търсете в началото на месеца, тъй като ще трябва да го платите.

Преди да търся?

Най-важното нещо преди да започнете да търсите сериозно квартира е да си заделите прилична сума пари. Според това какво търсите, разполагайте поне с 25% от сумата, която можете да си позволите като месечен наем. Аз лично давам около 350 л, преди да започна да търся квартира разполагах с 70-100 лева. Тези пари оставете в дома си, не излизайте с тях. Това е много важно, тъй фирмите за недвижими имоти разполагат с множество техники с които ще ви манипулират, да дадете тези пари възможно най-бързо. Тактичен момент е когато нещо много ви хареса да си спечелите 1-2 часа за да се приберете и да вземете парите. В това време можете да обмислите спокойно, да проследите мислите си без напрежението (което изкуствено ще ви създадат) и да вземете трезво решение, което да ви предпази от по-горе споменатото чувство за примирение.

Как да търся?

Влизате, в някоя търсачка за недвижими имоти и започвате. Според това което търсите нагласете детайлно търсачката, за да избегнете колкото се може повече резултати. Трябва да ви е ясно, че повечето резултати ще са дублирани квартири, така наречените сред дилърите „куки“ те са като тайното хапче, което ви пускат в питието, докато сърфирате. Изглеждат перфектно и са на страхотни цени и локация, които не съществуват или са дадени много отдавна, но сред тези „куки“ се крият и някои обяви, които е възможно да са актуални (да, има и такива). За да не проведете 20-30 разговора по телефона. Сортирайте резултатите, по фирми и накрая отделете, тези които предполагате, че са частни обяви. Направете си един текстов документ или използвайте античните химикали и листи 🙂 Резултатите преглеждайте три, четири дни. Така “куките” си проличават. Можете да ги елиминирате, но запишете няколко които наистина много ви допадат, за да покажете след това на агента какво търсите, пък и може просто да имате късмет. Друг начин да откриете “кукички” е дублирането на даден имот в множество сайтове или даден имот от множество фирми. Търсете. Ако сайтът ви предоставя възможност за регистрация, направете я, тъй като в някой сайтове има опция “Публикувани от последното ми влизане”. Разглеждайте и сайтовете на конкретните фирми, защото понякога там има нови обяви, които не са публикувани в търсачките.

За да намалим резултатите махаме партерните етажи. „На-цъкайте“ районите, които ви устройват, като имате предвид, че реално местоположението на самата квартира може да не отговаря точно, вероятно дори е извън най-крайните области, които сте задали.
Записвайте си референтен номер и сайтът от който сте намерили даден имот. Сортирайте ги по фирми. Когато имате списък с квартири по ваш вкус започвайте да звъните! Отново по фирми. Но знайте, че даден имот се предлага от почти всички фирми, така, че една-две са ви достатъчни.

Какво търся?

Знайте какво търсите и преценете много добре кое ще жертвате за по-малко наем. Съществува странна зависимост между – ЛУКС – ЛОКАЦИЯ – ПРОСТРАНСВО. Изберете две:

Untitled

Открийте вашата компромисна точка спрямо бюджета си.
Имайте ясна представа какво точно търсите, например сте двама души търсите нещо със спалня и хол или две стаи с кухня… зависи, но добре помислете какво точно ви трябва. Също така избягвайте странни съчетания групи от хора като фатални числа са 3, 5 човека, тъй като апартамент с две спални и хол завишава цената над 600 лева. Едно от най-важните неща е да имате ясна представа какво търсите преди да започнете, представете си го!

wpid-commissions.jpg

Първи съвет. Забравете за комисионата на фирмите, трябва да се примирите с тази мисъл. Настройте се позитивно и използвайте услугите им с пълна сила. Повечето хора разгневени от мисълта за плащане на комисиона не използват услугите на агентите, както трябва. Уредете си среща в офиса на фирмата, възползвайте се от гостоприемството, пийте една безплатна вода или кафе ако имат.  Там носете списъка с квартирите. Бъдете точни и конкретни в желанията и целите си, обосновавайте се. Накарайте агента да ви влезе в положението, сприятелете с него, за да поиска да ви съдейства (но не забравяйте че му плащате, той не ви върши лична услуга, ако се държи грубо или е много „отворен“ му напомнете, колко тлъста комисиона взима и ако се наложи го сменете, все пак 50% не са малко).

wpid-76e27094009e0f3aa4365d61d4941199.jpg

Втори съвет. Ако можете да си позволите квартира до 350 лв. търсете за 400 накарайте агента да я спазари за 350 (това вариране в цената е предвидено от предлагащия). Ако не може или не иска, а даден имот много ви харесва поискайте среща със собствениците и попитайте тях директно. Предварително подгответе причина и извинение, за нуждата от намаление, (например: Няма асансьор пък и заплатата ми е 500 лева не може ли да свалим с 50 лева… Веднага я капарирам?) много удобен трик – недостатък – съчувствие – оферта.

wpid-how-to-be-positive.jpg

Трети съвет. Бъдете усмихнати и позитивни. Накарайте хазяина да ви поиска за квартирант. Така ще е по-склонен на компромиси, както за цената така и по-нататък когато имате нужда от него или се бавите с плащане. Рязко променяйте настроението си когато нещо не ви хареса за да забележи контраста, така ще го предразположите да коментира цената (особено ако вече ви е харесал)

wpid-zaplata.jpg

Четвърти съвет. Уговорете по-достъпна дата за плащане на наема. Обикновено е пето число на месеца. Отпуснете до десето за да сте по-спокойни.

wpid-keys-apartment-rental-scam-real-estate-agent.jpg

След като намерите квартирата която искате да наемете. И сте спазарили добра цена, капарирайте веднага със сумата която сте заделили.

Искам да отбележа, че написаното не е с цел да стимулира олигопола, който агенциите за недвижими имоти са наложили в интернет и печата. Статията е написана с цел да ви помогне да се справите с този олигопол и да го използвате.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes