Как да говорим, така че хората да искат да слушат.


0803_freespeech_630x420

Имате ли чувството, че понякога хората около вас не ви слушат наистина? Може би някои от съветите на Джулиан Трежър, ще ви помогнат да се справите с този проблем. Ако стриктно спазвате тези указания, ще подобрите комуникативните си умения и ще накарате другите са се вслушват наистина в думите ви.

Всеки от нас страда от грешни навици в речта и характера си, с които възпрепятства другите в разбирането и в желанието, като цяло да ни слушат. Ето „Седемте смъртни грехове на говоренето“, според  Джулиан Трежър.

 

 

 

gossip_1900288b

1. Клюкарстване

Много неприятен навик. Да говорим лоши неща за човек който не присъства. Често прави лошо впечатление и кара хората да ви игнорират, дори да се дръпнат от вас, тъй като на всеки му е ясно, че ще бъде следващата ви „жертва“.

 

 

Handling-Criticism

2. Критикуване

Много трудно се общува с хора, които постоянно критикуват. Трудно е да се вслушаш в някой, чийто изисквания не покриваш.

 

 

Negativity

3. Негативизъм

Общуването с негативни личности е много трудно и тежко, натоварва съзнанието ви с неприятни мисли и чувства, което автоматично ви кара да игнорирате човека, който ви обсипва с тези емоции.

 

 

url

4. Оплакване

Всички сме срещали хора, които при всяка среща се оплакват от множеството си проблеми, тежкия живот, държавата, спорта, времето и т.н. Изключително натоварващо.

 

 

sorry-excuses1

5. Оправданията

Всеки от нас инстинктивно започва да се оправдава, когато е сбъркал. Това е част от човешката ни природа, но прави много лошо впечатление от страни. Човек, който не може да поеме отговорност и винаги търси вината в другите или в случайности, не изглежда особено стойностен.

 

08334-photopodborka-075-cats.firefun.ru

6. Украсяване.

Имаме такива приятели и познати, винаги разказват интересни случки и се опитват да са център на внимание, като украсяват и хиперболизират много от детайлите на историите си. Този подход създава в слушателя впечатление за невярна информация, лъжа. А на кой му се слушат лъжи?

 

aQqMxr7_700b

7. Догматизъм

Едно от любимите ми.  Объркването на факт с мнение. Много хора говорят така, сякаш, това което казват (тяхното мнение) за нещо е сто процента вярно. Тези хора не осъзнават, че другите сигурно също имат мнение по темата, което може би не съвпада с тяхното, което не води ди приятни чувства у слушателите.

Ако се опитвате да избягвате тези навици, ще подобрите значително комуникативните си умения и ще накарате хората да се вслушват в думите ви.
Джулиан Трежър ни предлага и четири съвета, с които да подобрим речта си, а и себе си като човек.

  1. Честност – бъдете честни и директни.
  2. Автентичност – бъдете себе си.
  3. Почтеност – правете това което говорите, не говорете празни приказки, когато казвате нещо наистина го мислете.
  4. Любов – не романтична, а да сте добри към хората, позитивни. Прекалената откровеност също не е за предпочитане, мислете за чувствата на хората срещу вас.

 

Ето и „тулбокса“ на Джулиан Трежър за по-добър говор и реч. Подобрете:

Опитвайте се да говорите от гърдите.  Хората са свикнали да се доверяват на хора с нисък глас. Дълбочината в говора създава впечатление за сигурност и доверие. Гласуваме за политици с нисък глас.

Тембърът също е важен. Всички сте гледали реклами в които зад продукта се чува оратор с приятен и топъл глас, който ви прави удоволствие да слушате. Ако вашият тембър не е от най-приятните не се притеснявайте. Съществуват множество упражнения, които можете да практикувате за да подобрите тембъра си.

Правилната тоналност. Замислете се – трудно е да слушаш, някой който звучи монотонно. Всички изречения звучат еднакво и не можете да разберете точно какво се опитва да пресъздаде говорещият. Някой хора също така използват съвсем грешна тоналност за различните видове изречения. Много е дразнещо когато някой говори така – сякаш всички изречения са въпросителни. Опитвайте се да спазвате правилна тоналност.

Темпото. Когато някой говори много бързо другите чуват само „бла-бла-бла“, забавете темпото, говорете отчетливо и нормално. Също така ако говори много бавно, може да изгубите мисълта му и да не разберете какво е имал в предвид. Говорете с умерено темпо.

Тишината. Много важна. Оставете я. Няма нищо лошо в тишината, много по-дразнещо е да чувате „ЪЪЪЪЪ“ или „ААААААА“ между мислите на човека. Ако не можете веднага да се сетите какво искате да кажете, просто спрете, помислете и се изкажете. Паузите също насочват вниманието на хората.

Вълнение. Изразявайте правилно емоцията, която влагате в това което казвате, това променя смисъла на казаното от вас.

И накрая децибелите, силата. Много хора се опитват да се наложат като център на внимание, чрез значително повишаване на гласа си. Замислете се, кой ще се опитате да чуете, някой който шепне или някой, който вика? Много неприятно.

Оригиналът на статията е видео на TED  – Джулиан Трежър. Погледнете го, ние само го синтезирахме. Надяваме се да сме ви били полезни. Говорете правилно и най-важното, ако някой не иска да ви слуша не опитвайте да се налагате по грешни начини.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes