100 кила краде песните си от Ямайка.


Как ви се стори, познато може би? Чуйте сега и “нашето” парче и открийте разликите. Наблегнете на инструментала.

Погледнахме информацията под клипчето, там пише Music Producer: DJ DIAMONDZ. До колкото ни е известно “producer” на български означава “производител“. От кога копирането стана произвеждане? Оригиналът е музика към филма Shottas. Музиката е на Stephen Marley. Един добър филм, между-другото.
Изглежда тук използваме старата схема за създаване на хит. За г-н Диамант, няма какво да говорим. Ей това се казва – авторско право. Значи утре пишем 100 кила и DJ IMPONI, и Диаманта няма право да се обажда (което ме съмнява). Да се налагаш, като бийт-мейкър и може би да се надяваш на награда с чужд бийт, типично българско. Чалгите от Сърбия и Гърция, рапа от… Jamaica –  изглежда. Нашето мнение е “пак по-добре”, но е добре да стимулираме и творчеството. “Грами” с кражби не се печели. Затова произвеждайте драги читатели, или ако копирате упоменавайте източниците си, все пак да копираш нещо е много по-лесно от колкото да го измислиш (дори ако го преработиш), а като печелиш пари на чужд гръб е направо кражба. На нас лично не ни пука, така или иначе ще си свалим mp3-то от ” нета”. Имаше едно време такова предаване “От българско – по-българско”. Така че сваляйте и не гледайте тъпите реклами по телевизията за авторските права, вие поне не теглите с цел печалба, пък и “ краденото от крадец не е крадено” нали така?
Тъй като в нашия блог наблягаме на това как другите се възползват от слабата информираност на хората и се налагат… Ето ви тук един типичен пример. Колко процента са гледали ямайския филм, колко от тях са се заслушали чак-толкова в музиката? Г-н 100 кила и г-н Диамант се възползват вашето незнание в конкретна област и така печелят не-лоши парички, както се казва: “…малко по-богат, малко по-рогат, малко по-обрат…”. Защо не направят песен с бийт на Dr. Dre, например? Защо точно от този филм, от 1985 г., а  не от 8 mile? Ами защото сте слушали бийтовете на Dre и сте гледали филма на Eminem, а едва ли ви се слушат и български версии… Няма смисъл. Пък и сигурно ще ги съдят. Други български изпълнители, като 42, също рапират на чужди бийтове, но поне го упоменават, е… до колкото сме запознати. Няма лошо имаш текст, рапираш на готин бийт, но напиши реално кой е “производителя“…

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One thought on “100 кила краде песните си от Ямайка.

Comments are closed.