Тънките номера на супермаркетите


grocery-shopping2

“Навсякъде е така”. Една от “любимите” ми български реплики. Така е защото си го правите. Никой не мисли за ближния си, всеки гледа как да прекара дгурия. Малки номерца за “избиване”, които ми правят впечатление… Как да се “оправим” докато не станем единни и не спрем да се надцакваме и ограбваме един друг, мисленето на българина трябва да се промени коренно. В очите на другите сме направо смешни.

Днес излязох да пазарувам неща за вкъщи, които ми трябваха, за разлика от повечето хора в магазините по това време на годината. Празниците не са измислено само за да се раздвижи икономиката, но изглежда, за да се отървем от останалата ниско качествена стока. Забелязах някои много долни “тарикатлъци” в един голям Варненски супермаркет, който работи 24 часа и се намира на “център”, известно ми е, че там не са от най-честните, но все пак по време на празниците са направо нагли. Целите вече не са стотинките на многото хора, а направо парите на всеки “вързал се” индивид.

Първо че там нищо не се хвърля. Останалото охладено месо се пече, пърже и т.н Ако имате по чувствителен стомах няма как да ядете от тези храни. Болките в корема са задължителни. Претоплят полу-фабрикати и ги продават за топли закуски сутрин, всеки ден едни и същи (не на вид, а буквално), лъжат хората най-нагло че всичко е прясно, но по какъв начин само:

Аз: Това прясно ли е?

Те: Има си срок на годност.

Аз: Кога е произведено?

Те: Има си бележка, вижте я.

Не съм сляп, на нея не пише кога е произведено, а само до кога е годно, производството е тайна. Лично съм засичал “Миш-Маш” повече от 3-4 дни да стои и всеки ден са ми казвали, че е от днес, на третия или четвъртия ден, вече ме насочваха към бележката. Болката в червата ми след храните на “Пикадили” е неописуема. Просто не мога да си представя как могат хора да ги ядат тия боклуци, дори да хранят децата си  с такава пумия. Като не можете да готвите, поръчайте си китайска храна, поне ще е топла и пак ще дадете 15-20 лева.

Погледнете колко препарат има в тубите по щандовете. Винаги е с 3-4 или дори понякога 5-6 пръста под капачката. Това го няма никъде. Само в България. На никой не му прави впечатление, защото навсякъде е така. Е, ако не го знаем как няма да го налагат? В целия свят препаратите се продават пълни до горе, само тук е по-малко, как става това? Интересно също така омекотителите  колко са разредени. Извинявам се но водата от чешмата е по-гъста от това което се продава като “Ленор”. През колкото ръце е минало, толкова вода е “изяло“. Препарат е било, може би, малко преди да стигне в България. Докато го купите вие, вече е чешмяна вода. Освен това, е възможно да го купите на по-висока цена от колкото си мислите, че сте видели на етикета…

На всички е известно, че най-рекламираните, най-скъпите, най-така да ги наречен “важните”, за предлагащия, стоки са разположени на нивото на очите, за да привличат вниманието на пазаруващите. Нашият супермаркет, обаче, не е доволен от малките трикове на манипулацията на човешкото съзнание затова добавя още малко от себе си. Измежду подредените, стриктно, стоки се прокрадват “червени ценички” с примамливи цифри, които биха накарали всяка баба намали набраната скорост измежду огромните редове от щандове. Интересното обаче е, че тези цени рядко са поставени на логичното им място. Давам пример, виждате някаква тоалетна хартия, хиляда ролки за около 2-3 лева. В света който живеем, това си е цяло богатство. Да – ама не – тази цена тактично е поставена на грешното място, но не толкова за да можете да ги обвините, тъй като все пак е в близост до продукта за когото всъщност се отнася. Реалната цена на пакета е 14-15 лева, но тя не е червена и стои така по-долу и по в страни от самия продукт, единствения начин да разберете кое за какво е, е да прочетете тънкия шрифт където пише eТвърда 4 ролки 2,50 лв., а еТвърда 12 ролки 15 лева. Но това не е за вас, щом четете, значи не сте цел. Цел е господина, който се прибира от офиса и има дълъг списък с неща за пазаруване, напълнил количката, мислещ за студената биричка в къщи, който гледа да се прибере, най-после. Той вижда само цената и пакета слага в количката и на касата вместо да даде 90 лева дава 100 и едва ли ще се замисли, че е бил ограбен. Този същия човек, няма да ви даде 10 лева ако му поискате пред входа на магазина, но няма да разбере, че вече ги е дал вътре и то не на вас ами на един чичко, който кара новата S-class изкарана от десетте лева. Глупавото е че има един с вратовръзка, който прави тези номера реалност. Той не кара S-class а стара раздрънката Astra, има приятелка и мечти да се развива като управител един ден, затова пълни гушите на такива чичковци, без да осъзнава какъв е глупак и че на никой не му пука за него. Естествено аз ще го срещна и ще му вчерня деня, но аз съм рядкост. Той знае правилата и знае, че ако цената не отговаря, ще има глоби и ще трябва да ви продаде стоката на посочената на етикета страна и тактично се грижи за ценичките, като ако бъде хванат учтиво обеснява, че стоката изкарана сега и затова няма цена или че някой недобросъвестен клиент обикаля тайно магазина и размества цени. Затова четете драги читатели, не само някакви блогове, а и тънкия шрифт. Номерът с цените няма граница от 10-20 лева. В  “ТечноПолис” вече разменяме цени с хиляди, естествено там е трудно да не се усетиш, но пък може да те накара да се замислиш. Тук целта ми се губи, защо пред 50-инчовия телевизор стои цената на аудио система от 500 лева а долу на земята, самотно стои една цена от 2000 лева. Кой глупак ще даде две палки като е видял само половин – не знам.

Другия трик, който много често забелязвам е липсата на персонал, който да отговаря на въпросите ви. Целта е да стоите колкото се може повече в магазина. Не само това, ако имате кого да попитате, можете да спрете и по-горе посочения трик с цените. Навярно всички сте се сблъсквали с персонала на магазините за техника, няма да ги споменавам отново. Как може да съществува такъв мързел не мога да си представя. Не знам нарочно ли е или просто не им плащат процент, но просто истинско изпитание е да разбереш нещо повече за някоя стока. Не че няма пари или няма кой да работи, забележете, че стоката е много добре подредена, почти винаги когато влизате в магазина. Сега по празниците много персонал се наема на граждански договор, на “надник”, за да почива постоянния персонал се наемат хора които срещу 25-50 лева на смяна работят, но в цивилни дрехи, тъй като “униформите не стигат”. Под прикритие се разиграва точно пред вас в магазина. Объркани вие си купувате нужните неща и се примирявате.

Това е само една малка част от ужаса в който живеем. Моля ви бъдете честни, почтени и добри.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One thought on “Тънките номера на супермаркетите

Comments are closed.