Как да различим хората и да се представим добре пред останалите.


untitled

Възползвайки се  от факта, че имаме право да изразяваме себе си и да изразяваме нашето мнение, реших да ви покажа няколко основни принципа, който може да наложим, за да привличаме вниманието на хората върху нас или да го отблъскваме.

Като за начало трябва да направим един разбор на хората, но не разбор на база зодиакалния знак, а по скоро от типа на темперамента, който притежават. За хората, които използват израза „Такъв ми е темперамента” (Такъв ми  е характера – да в правилна посока го използват, но все пак е неправилно). Ако можете да си изградите бърза представа, какъв човек стои пред вас ще знаете как да действате най-правилно за да се представите добре пред човека, особено ако неговото мнение е важно за вас по един или друг начин.

Темпераментът – е съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност на човека и оставящи относително постоянни при различни мотиви, съдържание и цели на дейността.

В миналото Хипократ разделя хората на 4 – типа – сангвиник, холерик, меланхолик и флегматик. Като за всеки тип има определени качества и накратко ще ги опиша, а който желае може да намери информация от всякакви източници.

Сангвиник –  При него всичко се случва бързо. Обича да разговаря с хората. Може да си наложи дисциплина и е доста активен.

Холерик – Това е точно пример за хиперактивен човек – той не може да стой на едно място, сприхав и доста нервен.Обикновено успява да изнерви хората около себе си.

Меланхолик – Това са тип затворени личности. Много демотивирани и трудно постигат целите си. По-бавно схващат от останалите.

Флегматик – Също е затворен тип личности. Изключително бавно тече тяхната мисъл, но пък за сметка на това взимат много правилни решения.Те са типа хора, който се движат бавно и премислят всичко по 100 пъти.

Друго, което е важно е че рядко има хора, които спадат само, към един от четирите типа обикновено е смесица между два типа.

Първо, когато видим някой, колкото и лошо да звучи дори и от мен – забелязваме външния му вид (дрехи, усмивка, поглед), но както се казва във вицовете за блондинки първите 5 секунди ни спасява външния вид после трябва да говорим. От вида на един човек понякога можем да разберем много, но има случай, които се подлъгваме от външността. Тоест, ако искаме да направим добро първо сигнално впечатление трябва да сме облечени подобаващо спрямо мястото, което се намираме. В света който живеем различните места са наложили различни видове облекло, но без значение как сте облечен приемете тези съвети.

Добрия парфюм – хората често бъркат и се къпят с някакъв сладникав аромат, който е прекалено натрапчив и направо отблъсква околните. Къпете се редовно, но с вода и се пръскайте умерено. Само след селяните мирише пет минути на таксиметрова кола.

УСМИВКА – усмихвайте се хора! На никой не му пука, че не сте в добро настроение. Погледът е по-добре да не показва нищо така оставате загадъчни. И така вече спечелихме първите 5 секунди след запознанството ни с нов човек.

Ръкостискането, на което  ще отделим малко повече внимание, в бизнес сферата е нещо много важно. В ежедневието от него може да разберете някой неща за човека, но понякога не са правилни, както обичам да казвам: „Винаги има изключения”. Принципно в бизнеса има 6 – типа ръкостискане. Имайте в предвид, че от различните източници може да имат различни имена, но са основни тези:

  • Доминиращо – Дланта, обърната надолу. Показва желание за доминация, самоувереност, чувство за превъзходство над другите. Този начин не би ни донесъл особено големи успехи в професионален план.
  • Подчинено – Дланта, обърната нагоре. Това е обратното на доминиращото ръкостискане. Показва неувереност и подчиненост, колебливост. Най-добре е да го използваме в случай, когато искаме да предразположим събеседника и да го успокоим.
  • Умряла риба – Отпусната ръка. Това е най-лошия вариант и в никакъв случай не е подходящ. Показва безхарактерност, нерешителност, а някой места казват, че дори е човек без цели в живота.
  • Политическо (тип ръкавица) – Подават и двете си ръце, като с втората захлупват ръкостискането. Също има вариант да бъдат потупани по рамото. В политическата сфера означава 100% – честност и искреност. В нормална среда не се препоръчва, защото биха го приели за лицемерно.
  • Пукащи кокалчета – То е обратното на умряла риба и също е изключително неприятно, а понякога дори болезнено.
  • Мъжко ръкостискане – И двете длани остават във вертикално положение. Не е нито прекалено силно, нито прекалено опуснато. Това е знак равенство, сериозност и уважение, разбира се трябва да гледаме в очите.

Следва общуването. Това е неизбежната част от ежедневието на всеки човек. Освен ако не се е заключил в дома си или не е отшелник, но дори и тогава има възможност за общуване макар и рядко. Общуването също е разделено на няколко вида, но след като говорим за първо впечатление. Когато се представяте пред нови хора казвайте цялото си име (не изглеждате сериозно ако се представите с Пепи ). Когато се намирате в по-официална сфера с име и фамилия.

За да приближите хората до себе си в неофициална среда може да разкажете някоя смешна история. Не е  задължително да е ваша и дори е препоръчително да е чужда. Смехът в началото обикновено разчупва обстановката, стига да успеете да го постигнете, ако не ви се отдава изчакайте и правете опити на по-късен етап. Смеха предразполага отсрещния. Това важи дори и на среща с непозната жена. Съществува вероятност да срещнем и някой, който е по-активен от нас. Тогава трябва да прехвърлим топката, не се надпреварвайте за внимание, ще изглеждате смешно, бъдете добри слушатели. Не прекъсвайте хора, но ако ви се случи извинете се!

Сега много от вас ще си кажат: ”Това съм го чувал и не ми казваш нищо ново”.

Да така е !

Но, защо тогава не започнете, да налагате малко правила върху сеебе си.

– Когато сте пред по-голяма аудитория не се хвалете. Оставете някой от присъстващите да го направи.

– Когато не разбирате нещо го показвайте и покажете заинтересованост. Най-малко за да не обидите събеседника си. Друга причина е да не изглеждате смешно в очите на хората, когато изкажете мнение по въпрос по който нямате знания.

– Когато не харесвате някой най-добрия вариант е да сте любезен и да го изслушате, но задължително предупредете, че нямате време и трябва да е бърз (звучи лицемерно, но възпитаните хора се държат добре и с тези, който не харесват). Разбира се това е трик, когато ви дойде прекалено много казвате : „Съжалявам, но както казах бързам. Довиждане.” Така успяваме да се оттеглим тактично от неподходяща компания. Има и много други начини да се оттеглите.

– Когато се намираме в официална обстановка. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спазвайте учтива форма и говорете на „ВИЕ”. Не забравяйте, че не познавате човека, с когото разговаряте. Обикновено хората, които се изнервят, когато им се говори в учтива форма не могат да я използват и са по-ниско образовани, те ще отговарят на “Ти”, направете си правилен извод и продължете по пътя си, надежда няма.

Спазвайки тези правила ще покажем, или поне залъжем хората, че сме достатъчно образовани, да спазваме форма на разговор от по-високо ниво. 

 

Й.Й.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes