Телескопът Кеплер откри по-голям и по-стар братовчед на Земята.


452b_artistconcept_comparisonwithearth

 

НАСА потвърди първата планета със сходни на Земята размери, обикаляща подобна на Слънцето звезда, в подходяща за живот орбита. Заедно с нея са докладвани още 11 подобни планети, които се намират в зони подходящи за живот.

Kepler-452b е 60% по-голяма от Земята, смята се за супер-земна-планета. Макари точната големина на планетата да не е потвърдена, предишни проучвания показват, че планети с подобна големина имат голям шанс да са скалисти.

Независимо от големината на Kepler-452b, една година на там е 385 дни, което е едва 5% повече. Планетата е и 5% по-далеч от звездата си, спрямо Земята от Слънцето. Kepler-452 (слънцето) е на 6 милиарда години, което е с 1,5 милиарда повече от възрастта на нашето Слънце, температурата на планетата е същата, но слънцето е с 20% по-ярко и с 10% по-голямо. Планетата приема 10% повече енергия от звездата си, от колкото Земята от Слънцето.

452b_system_comparison

Kepler-452b се намира на 1400 светлинни години в съзвездието Лебед. Kepler-452 е една от 4,696 прегледани звезди, от Кеплер. Едва 1000 потвърдени планети, от които едва 12 са със сходни до Земята размери в подходяща за живот орбита спрямо слънцата си.

„Кеплер“ е космически телескоп на НАСА, предназначен да търси земе-подобни планети. „Кеплер“ ще обикаля Слънцето поне 3,5 години и използвайки фотометър, продължително ще следи яркостта на над 145 000 звезди в определено поле на видимост. Данните събрани от тези наблюдения ще бъдат анализирани, с цел да се открият периодични флуктуации на светлината на звездите, които посочват присъствието на планети извън Слънчевата система. Телескопът и мисията носят името на немския астроном — Йохан Кеплер

Nasa.gov
Wikipedia.org

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes