Скоро ще се “плъзгаме” до границата с космоса и то безмоторно.


AJuR6ArS-PerlanatAltitude1_1210wide

 

Всички знаем за озоновия слой на Земята, но да го изучаваме? Там където въздухът е толкова рядък за обикновените самолети, провеждането на проучвания е почти невъзможно.

Следващото лято, частен изследователски екип възнамерява да достигне до целта, чрез извисяване на 28 километра над Южна Америка в супер лекия Perlan 2.

Perlan 2 ще използва гениален трик за да достигне до височини, които никой друг пара-планер не е достигал до сега. Първоначално планерът ще бъде извозен до 3 км височина, след което ще хване ветрове от Тихия океан. Тези ветрове биват отклонени от Андите като създават въздушна вълна, която  се движи със скорост 9 метра в секунда или 32.4 км/ч. Планинските вълни ще издигнат самолета до половината на озоновия слой. След това той ще се “закачи” за Антарктическия вихър, който се завихря около Южния полюс, през зимата на Южното полукълбо. След тази засилка самолетът може да достигне дори по-високо.

На 23 септември, Perlan 2 издържа тестов полет достигайки височина от 1524 метра над летище Ремонд, Орегон.

tNO7Brqn-COM_5339_v2_sm

 

В историята идеята за “плъзгането” по въздушните вълни е записано от 1930 г.  когато е предложено от Германския пилот Wolf Hirth. През 1986 г. Робърт Харис хваща вълна над Сиера Невада и поставя рекорд от 15 км, можел е да стигне и по-високо, но кислородната му система блокира и той е принуден да се върне.

През 2006 г. бизнесменът и авантюрист Стив Фосет и пилотът на НАСА Einar Enevoldson, чупят рекорда на Харис, като достигат до височина от 15,46 км, те също са можели да достигнат до по-голяма височина, но костюмите ми се разширяват толкова много в кабината без налягане, че те не могат да се движат и са принудени да маневрират обратно. Фосет е имал много амбиции да опита с херметизирана кабина, с която може да достигне до много по-големи височини, но умира през 2007 в самолетна катастрофа.

Enevoldson продължава мечтата на Фосет, като основател на проекта Perlan, частен проект чийто основен спонсор е Airbus. Друг известен човек, участващ в проекта е Денис Тито ракетен учен – инвеститор, първия космически турист, купил си място в Руски полет до космоса.

1

Perlan 2 струва 7,5 милиона и тежи 816 килограма, долу-горе колкото Фолксваген Костенурка. Размах на крилете 26 метра. На височина от 27 км, дизайнът на Perlan 2 му позволява да достигне скорост от 648 км/ч. Заради опасните условия на полета, планерът е снабден с множество системи за сигурност.  Температурата може да падне до -56 °C. Планерът има резерва с кислород, както и резервен парашут в случай на непредвидими ситуации, които могат да наложат непланирано кацане. Планерът трябва да излети през 2016 г.

Веднъж излетял Perlan 2 ще направи множество проучвания и атмосферни изследвания, но една от най-важните му задачи, ще е да вземе въздушни проби от стратосферата. Учените ще анализират тези проби за да разберат колко успешна е забраната от 1987 г. на хлорфлуорвъглеводороди, против изтъняването на озоновия слой, за да може да запазим живота на планетата от слънчевата радиация.

 

http://now.howstuffworks.com/

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes