Как да правим Астрофотография с телефон?


Астрофотографията е доста популярна напоследък. Тя е толкова красиво изкуство вдъхновило множество астрономи, любители и кино-мани.  Може да смятате, че за красиви снимки на космоса ви трябват сума пари, но и със скромен бюджет можете да видите и снимате други планети, галактики и т.н. Има множество начини да направите красиви снимки на Луната, например, ако разполагате с професионален фотоапарат, но ако не разполагате с такъв, който да пригодите към телескоп, не е задължително да се отказвате. С помощта на телефон с добра камера и обикновен любителски телескоп можете да направите много добри снимки, ако разполагате с нужното търпение и с времето изградите малко опит.

13-joson-aguirre-moon-photography7

За целта ще използвате метода на така наречената Afocal фотография. При този вид фотография обективът на камерата заема мястото на човешкото око. Първо насочете телескопа към Луната, например, след това с ниска или средна мощност на окуляра регулирайте фокусиращото устройство на телескопа докато не получите добро изображение. След като телескопа е добре фокусиран, поставете камерата или телефона си директно върху окуляра. Докато държите камерата на окуляра се опитайте да я стабилизирате колкото можете повече. Ще забележите, че това не е толкова лесна задача. Ще ви трябват няколко опита докато постигнете добро изображение. Не се отказвайте! Правете колкото можете повече снимки, за да получите поне една хубава. Помнете, че заради въртенето на Земята имате около 30 секунди, преди да трябва да нагласяте отново телескопа, тъй като Луната ще напусне полезрението му.

 

 

12-joson-aguirre-moon-photography

Луната снимана, с помощта на afocal фотография и обикновен смартфон.

Ако получавате замъгляване или потъмняване по краищата на изображението, това означава, че камерата ви е прекалено далеч от окуляра. Приближете камерата колкото можете повече до окуляра на телескопа, като гледате да я центрирате спрямо него. Ако това не помогне включете телескопа на висока мощност и настройте камерата си. Можете да използвате приближаването на камерата както и да регулирате фокуса. Може да използвате и auto-focus или автоматичен фокус, както и да настройте сами, за целта прочетете упътването на камерата си. Също така можете на мерите и външни приложения, които да ви помогнат да намалите замъгляването. Помнете, че идеални снимки не можете да направите, тъй като атмосферата на Земята размазва образа, винаги ще има известно замъгляване, но с повечко опит и търпение, можете да направите невероятни снимки.

space.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes