42 – бунт и смелост


1504938_792408970840423_5277176274733983545_n

Истинският фен за такъв рап гладува.

Малко са изпълнителите в днешно време, които си позволяват да говорят за проблемите, за полицията и политиката. Един от тях, който плува по ръба на ъндърграунда, стил бътърфай е 42. Предава образа такъв какъвто е, с точните думи, без много метафори и цензура – никаква. А защо феновете му не са толкова много? Тъжно е, че малцината изпълнители, които не се страхуват да казват истината не са ценени достатъчно, слушани са от абсурдно малък брой хора, а в същото време деградиралото простолюдие се кълчи на поредния “хит” и не му дреме за утрешния ден.

Българския слушател е доста невежествен. На младото поколение, в момента, главно, ухото му се вълнува от метафори за наркотици и тревици. Интересно е, забавно е. Чалгарите си набиват метадона с доза Криско, щот’ чалга вече няма. Останалите се занимават да хейтват Криско. А къде остана смисъла на рапа?

Смелост видимо липсва у изпълнителите. Да ви кажат, да ви вдъхновят. Не ни разбирайте погрешно. Няма нищо лошо в това музиката да е “лека”, все пак повечето от нас разпускат с нея, но рапът както всяко друго изкуство трябва, поне на моменти, да мотивира, вдъхновява и насочва. Упрекваме другите изпълнители, не в това, че правят песни за трева, а в това, че им липсва бунтарския дух и смелостта да кажат, това което и без това говорят, след като излязат от студиото. Насоката към тревата не е нужна и без това си я имаме.

42 има редица бунтарски и стойностни песни, в които с изключителна смелост говори за неща, които малцина си позволяват да коментират. Наистина истинския фен за такъв рап гладува. Истинския фен живее на улицата сред боклука, сред ла*ната, не в клуба където задници се клатят по сепаретата. 42 в много песни е отправял и директен призив към “пробуждане” – “България къде сте?”. Адмирации за мотивацията и смелостта. Дайте му шанс. Не знаем, дали над него има медийно затъмнение или това е негов избор, но ако предположим, че видните националисти и патриоти в родния ефир го игнорират, то това показва колко са фалшиви. Всяка капка в езерото на пробуждането е важна, а 42 е цял стек доместос за мръсотията в България. Без срам плюе по политици и ченгета, но той и няма от какво и да се срамува, ние трябва да се срамуваме, че мълчим по дупките си.

Хубавото е, че той не е единствения. Лошото е, че творчеството им не се цени.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes