Хактивизъм


image-20151123-18264-j336wc

Хактивизъм е дума, сглобена от ХАК и АКТИВИЗЪМ. Понятието е доста по-широко от това да си хакер активист. Истината е, че много хора, които са били известни хактивисти не са били компютърни специалисти или хакери. Хактивизмът в корените си е използване на компютърни мрежи за да се промотират политически виждания. Политическите виждания на хакерите са свързани със свободата на словото, човешките права и свободното разпространение на информация от всякакъв тип. Хактивизмът често се интерпретира по различни начини. Много от групировките в мрежата имат различни виждания и ценности, някои от които често се смятат за кибер тероризъм.

Хактивистите засягат много политически идеали и проблеми. Целят да има свободна мрежа без цензура, която да бъде свободна за всички политически виждания. Хактивизмът е сложен термин включващ в себе си преки действия за социално влияние и критично мислене. Както “хак” се възприема за онлайн престъпление, така и хактивизмът често се интерпретира като злонамерен начин да се разклати сигурността на интернет, като техническа, икономическа и политическа платформа.

Макари в това движение да има много противоречия, IMPONI застава плътно зад ценностите на известни хактивисти, чийто имена няма да споменаваме заради нашата и тяхната сигурност. Истината е, че дори да сме били свидетели на хактивизъм в България, то примерите за успешни хактивистки акции са доста малко, но това скоро ще се промени!

Хактивистите са пряко свързани с платформи като WikiLeaks, където често се публикуват информации, които компрометират действията на множество правителства, включително и нашето.

Много хактивисти се занимават с това да свалят правителствени сайтове, както и сайтове които се противопоставят на хактивистката идеология. Съществуват множество хактивистки намеси, които са оказали влияние на световната политическа сцена, най известните от които са:

  • През 2009 по време на иранските изборни протести Анонимните изиграват важна роля, като разпространяват информация към и от Иран, чрез създаване на страницата Анонимните – Иран. Те също така публикуват видео манифест към Иранското правителство.
  • Анонимните изиграват важна роля в свалянето на египетското правителство през 2013г. #OpEgypt След като свалят сайта на правителството, то решава да забрани интернет достъпа на цялата страна. Telecomix (хактивистка групировка) съвместно с Google и Twitter успяват да внедрят начини за комуникация между хората посредством dial-up модеми и радиа, както и системата Voice to Tweet, с която хората туитват гласови съобщения от телефоните си. Тази комуникация е много важна на този етап за да могат хората да комуникират и да се организират.
  • Войната на Анонимните с църквата на Сциентологията през 2008г. 

Хактивизмът извън света на компютрите и мрежата. Много хактивисти са използвали семпли методи за да тролват големи корпорации или движения. Типичен пример е войната между Анонимните и църквата на Сциентологията, когато много хактивисти задръстват телефонната централа на църквата с фалшиви обаждания, само за да поддържат линията заета. Изпращат пици на ръководителите, звънят на домашни и други телефони. Истината е, че ако искате да сте част от подобно движение не винаги трябва да имате перфектни познания в областта на технологиите. Стигат ви дори базови познания, но трябва да имате хъс, смелост и най-важното подобни виждания.

Ясно е, че България има нужда от стабилно хактивистко движение. Въпроса кой и кога ще го организира, има ли достатъчно смели хора, които да се опълчат на системата и да рискуват свободата и дори живота си в името на идея, която може да помогне на милиони хора. Дорасло ли е достатъчно Българското общество за подобни движения? Хората в нашата страна основно се делят на леви и десни, изток и запад. Истината е че хактивисткото движение няма посока. А вие?

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes