Защо в България плащаме повече за “каруци”?


Наскоро решихме да закупим автомобил, та ни направи впечатление, колко е голяма разликата в цените на коли тип “барака” или “каручка” в различните страни. Първо за най-големите умници, които ще се изявят в коментарите: НЕ ГОВОРИМ ЗА ВНОС до България, примерът е, ако сте в дадена държава и си купувате автомобил.
Интересно е, че при изключване на валутната разлика цената се увеличава, но тъй като не говорим за внос, нека изключим този показател. Това ни накара да се запитаме: “Защо се получава така?”. Първият и най-смислен отговор бе: “Ами такъв е пазара, тези цени са наложени”. След това, решихме да вникнем още по-дълбоко и да се опитаме да открием “цирея”. Оказа се, че освен очевадният отговор, пръст в тази работа има и държавата. “Голяма изненада!”. Естествено пазарът е главен виновник по ред причини например, че в момента сме почти 2017 г., а кола от 1997 г. в България се смята за сравнително нова в “много добро техническо състояние”. Но нека разгледаме въпроса по-обстойно:

1. Данък.
Колкото по-стара е една кола, толкова по-нисък е данъкът за нея. Държавата умишлено насърчава закупуването на по-стари коли, в което няма никакъв смисъл. Не се залъгвайте по логиката, че българите нямат пари и това е начин да се олекоти бюджета на масата от обществото. Този фактор влияе пряко на цените и на пазара като цяло.

 

2. Задължителна застраховка – “Гражданска отговорност”.
Възрастта на автомобила не оказва влияние върху цената на застраховката. Дали карате кола от 1997 или 2007 няма никакво значение. Отделно не се интересуват какви системи за сигурност има дадения автомобил и колко е възможно, той да бъде причина за ПТП. Липсва архив, в който да се вписват МПС-та, които са участвали в ПТП и са претърпели тежки последствия. Докато в повечето страни такъв архив има и цената на застраховката скача, защото те не могат да имат никога повече сигурността предоставена от производителя, т.е само по това може да разберете, дали даден автомобил е “блъскан”.


3. Мотивация
В България липсва насърчаване от страна на държавата за закупуването на чисто нови автомобили от нисък и среден клас. В много страни има различни практики, които насърчават обикновения човек да закупи нов автомобил, допълнителни облаги получават хората с хибриден или електрически такъв. Докато в България системата за закупуване на нови коли е доста тежка и обвързана с голям начален капитал, който отказва много от хората да закупят автомобила. Да не говорим, че лизингите са с ужасно неизгодни условия и високи лихви. За да се сдобиеш с чисто нова кола среден клас трябва да си сравнително богат. Изводът е, че липсва баланс между среден клас коли и среден клас българи.

4. Селското мислене на българина.
Сигурни сме, че дори в коментарите ще има много хора, които биха желали да ни убедят, че няма смисъл да се купуват нови коли, по ред причини. Като оставим на страна неблагоприятните условия за финансиране на нова кола, много от хората не биха се възползвали и от нормални, тъй като не виждат смисъл в това. Само в България и в гетата на западните държави може да видите хора, които нямат къде да живеят, но карат висок клас коли. Едно от най-смешните неща е да видиш човек, който кара Мерцедес например, а живее под наем в кубинка (двустаен апартамент с балатум). Колата стои пред блока цяла година и я кара само на 24-ти Май и 3-ти Март, отделно гражданската е на вноски и гумите са от старият пояс на детето. Това което се опитваме да кажем е, че всеки трябва ясно да прецени своят статут и да прави избор, който отговаря на възможностите му. “Zako da daám 14 palki za nqkv kelqf Ford kat’ za tez pari she si zema naish ko Audi na 10 godini i nad 100k kilometra – mnou dobro tehnichesko sastoqnie?”

5. Годишен технически преглед.
В България минаването на преглед е по-приятно от това да отидеш до бензиностанцията. Докато в другите страни наближаващата дата за прегледа води до неспокоен сън, то тук хората не го мислят много, “само да сменя тая крушчица на номера”. Толкова е лесно, че дори няма нужда от “шуробаджанащина”, сервизджиите имат всякакви методи да залъжат компютъра, за да влезе колата в параметри. Ако даден автомобил се проверява годишно по строги критерии и оторизираните сервизи са заплашени от сериозни глоби плюс отнемане на лицензи и дори затвор, то един стар некачествен автомобил губи голяма част от своята стойност, ако минаването на прегледа е под въпрос. В такава реалност да закупиш кола без преглед е доста рисково. Да закупиш автомобил с преглед обаче е доста сигурно, би се развалила традицията – от автокъщата в сервиза. От друга страна това е полезно, както за сигурността на пътя, така и за самия пазар.

 

Ако имате други предложения или коментари относно темата, моля споделете в коментарите по-долу.

Поздрав за всички!

3.60 avg. rating (72% score) - 5 votes