За какво да внимаваме като купуваме телефон втора ръка?


Закупуването на употребяван телефон не е нещо ужасно или срамно. Много от устройствата на пазара са в доста добро състояние и могат да ви вършат отлична работа години наред, но за да откриете подходящо устройство, което да издържи дълго време, трябва да обърнете внимание на някои фактори.

Днес ще ви дадем няколко съвета, за кои “скрити” дефекти да си отваряте очите като закупувате телефон втора ръка. Като оставим настрана видимите недостатъци и външни забележки, които могат да ви откажат от дадената покупка, всеки модел си има своите слабости в изработката и качеството на материалите, които с времето започват да се показват и само се влошават. Тези дефекти може да не са видими на пръв поглед, но след време е възможно да ги забележите и да ви издразнят доста.

Преди да започнем с моделите и тeхните фабрични недостатъци проявяващи се с времето, ето няколко общи съвета:

  1. Ако закупувате телефон, който е с инсталиран протектор на екрана, задължително го махнете и огледайте добре екрана, преди да направите покупката. Протекторите са добра защита, но също така прикриват драскотини по екрана, както и малки пукнатини.
  2. Стикери, камъчета, гърбове. Премахнете всички тези възможни украси и защити за да огледайте добре гърба на телефона за дълбоки драскотини, вдлъбнатини или дори малки пукнатини, които могат да се скрият под стикер или протектор.
  3. Огледайте добре шасито на телефона, заглеждайте се добре в ъглите, тъй като там най-често могат да се “скрият” малки пукнатини.
  4. Проверете дали всички копчета работят нормално. Обърнете внимание дали копчетата кликат добре при натискане.
  5. Проверете звука на телефона, като пуснете дадена мелодия усилете и намалете за да чуете дали има пращене или изкривяване на звука.
  6. Върнете заводските настройки и активирайте телефона преди да го купите. Така ще бъдете сигурни, че телефона не е защитен чрез Google или iTunes акаунт, който естествено не е ваш и може да ви създаде главоболия в бъдеще. Ако телефонът е изтрит, при закупуване го активирайте преди да извършите плащането, ако на него има действащ акаунт устройството ще ви поиска парола преди да ви позволи активиране. Поискайте от продавача да предостави паролата или да изключи акаунта от компютъра си. Ако той не може да направи това, то този телефон вероятно е краден.

Apple iPhone

При закупуване на iPhone първо проверете дали екрана е плътно залепен за шасито, ако видимо не е отлепен стиснете по няколко пъти четирите ъгъла на телефона и вижте дали усещате или дори чувате кликане. Надигането на екрана при iPhone се дължи на една от слабостите им – батерията, която с времето започва да се подува по ред причини. Бъдете внимателни за този дефект, особено ако купувате по стари модели. Тази слабост се проявява след 1-2 години ползване. Подутата батерия няма да има дълъг живот, а също така видимо започва да пречи на другите компоненти, като дисплея. Ако това подуване не е надигнално видимо екрана, то може да проверите и по друг начин, като включите телефона на бял фон. (за целта отворете браузър или на изтрито устройство на началния “Hello” екран). Ако погледнете внимателно ще забележите, че екранът е розов с жълтеникава лента по края. Изглежда така:

Друго, за което е хубаво да си отваряте очите при закупуване на iPhone са белите точки (също видими на бял екран), както и малки черни прашинки в горния ляв ъгъл на дисплея (до суитча за вибрация). Тези признаци показват, че телефона е разхерметизиран, по една или друга причина, което не е добър показател, ако се надявате на качествен телефон, който да издържи дълги години. Друго задължително нещо, което трябва да проверите е дали и двете камери работят!

Samsung
Най-голямата слабост на Samsung телефоните са екраните. За да достигнат хубави и ярки цветове, те ви позволяват да увеличавате яркостта до по-високи нива. Ако предишния собсвтеник на телефона е държал якостта на максимум през цялото време, то най-вероятно телефона има обгорели икони по дисплея. Те не винаги са видими с просто око, но на бял фон могат да ви направят впечатление. Също така, ако сте собственик на такъв телефон ви съветваме да настроите яркостта на автоматичен режим, който ще контролира светлината според средата, в която се намирате и обгарянето може да бъде избегнато. Когато проверявате за този дефект, обърнете внимание на лентата с инструменти, завъртете устройството водоравно и след като телефона завърти екрана, тази лента видимо е отбелязана. Обгарянето на иконите изглежда така:

 

Sony
Една от слабостите на Sony е Touchscreen-а. Много често развиват дефект в горната част на екрана и по краищата. Привидно може да фунционира добре докато въртите из менютата, но е препоръчително да отворите приставка за рисуване и да се уверите, че “тъча” хваща по целия дисплей. При закупуване на Sony огледайте добре екрана за бели точки, особено ако закупувате водоустойчив модел. Също така, ако модела, който сте избрали има капаци за слушалките/картите/зарядното проверете дали се затварят плътно и дали не се отварят при по-силно поклащане на устройството. Проверете дали гумичките, които оплътняват тези капаци са добре залепени и дали не са скъсани, дори липсващи. Подмяната на тези кавъри не е скъпа, но липсващи или дефектни такива, може да означава, че в телефона е проникнал прах или вода, които да са съкратили живота му. Доказателсвто за това могат да са белите точки по екрана.

 

LG
За съжаление LG нямат скрити дефекти, които да можете да откриете при покупка. Една от слабостите на LG G3 и G4 е дънната платка, която с времето просто отказва. Съветът ни е, ако купувате LG, да не купувате стари модели, които вероятно са използвани повече от година. G3 и G4 в много чести случаи не са сполучливи, ако смятате да ги ползвате повече от година. Друг често срещан проблем при LG е WiFi, ако закупувате такъв телефон, задължително се опитайте да го свържете към WiFi мрежа. LG много често имат пукнатина до порта за слушалките в долната част на шасите, задължително погледнете!

 

Дори телефона, който представлява интерес за вас да не е описан в статията, много от скритите дефекти на тези модели се проявяват и при други марки. Ако искате да тествате софтуера, сензорите и опциите на даден телефон (Bluetooth, WiFi, Proximity, Sensor, Fingerprint, Gravity, Light, и т.н) може да направите това като свалите приложение за анализ, което ще тества всичко в телефона ви. Добро такова е BlackBelt, което можете да свалите тук за Андроид или тук за iOS.

Ето примерен репорт след тестван Samsung:

Надяваме се да сме ви полезни при следваща покупка на употребяван телефон. Успех!

 

 

5.00 avg. rating (91% score) - 2 votes