Какво представлява чалга зависимостта?


Вашите приятели не ви разбират или вие не разбирате тях? Чувствате се отхвърлен/а? Може би това се дължи на вашата чалга зависимост? Какво представлява тази зависимост?

Чалгата (popularibus folklore) е полусинтетичен опиоид, получаван от Фолк (Народна музика). Чалгата е силно пристрастяващо вещество със силноизразен еуфоричен ефект. Тя е един от най-употребяваните наркотици в днешно време. Чалгата е синтезирана  през  90-те години на 20 век и първоначално, по ирония на съдбата, се е използвала за популяризиране на фолклорната музика. В днешно време Чалга зависимостта е известна като най- деструктивната и болезнена пристрастеност в България, която унищожава както тялото, така и психиката.Тъй като пристрастеността към Чалга е трудно обратимо състояние, възстановяването може да бъде много продължителен процес, през целия живот.

Форми. Чистата чалга е кючек с равноделен ритъм. Чалгата, която се чува на улицата, много рядко е чиста. Тя има различен вид – от чисто мазно до тъмно клубно, поради добавяните примеси: ритъм, звучене, електронни мутиви, или хаус. Други големи производители на чалга са Сърбия, Гърция, Турция, Македония.

Начини на употреба. Чалгата може да се инжектира чрез телевизия, клубно или на маса. И трите форми на употреба са пристрастяващи. Много потребители започват да използват чалга на маса, и след това преминават към интрослухови инжекции, тъй като зависимостта от чалга расте. Инжекциите осигуряват най-бързия “кик” (интензивно усещане на удоволствие) и най-силния еуфоричен ефект в рамките на секунди. Когато се приема в клуб или на маса, ефектът от действието на чалгата се усеща в рамките на 5-10 минути, без “кик”. Желанието да усетят “кик” естествено тласка потребителите на чалга към инжектирането на големи дози от чалга.

Дългосрочни ефекти. Дългосрочните ефекти от употребата на чалга могат да бъдат опустошителни, особено ако чалгозависимия продължава да злоупотребява с чалгата, без да търси помощ. Пристрастеността има физически, психически и социални негативни последици. През дълъг период от време, пристрастеният към чалга развива редица физически проблеми, които включват: сериозен имунен дефицит; уязвимост по отношение на всички видове инфекциозни заболявания ((HIV / СПИН, туберкулоза, хепатит B и C);, проблеми с черния дроб, дихателни и сърдечни проблеми; колабирали вени, лоши кожни абсцеси, венозна тромбоза, хроничен запек; нарушаване на менструалния цикъл, безплодие при жените, импотентност при мъжете, лоши хранителни навици, загуба на тегло, интензивни емоционални разстройства и когнитивни увреждания.

Психическа зависимост. Чалга зависимостта започва с омаломощаваща, опустошителна зависимост от употребата на чалга за развлечение. От химична гледна точка, пристрастеността може да бъде обяснена с намаляването на способностите на мозъка. Въпреки всички отрицателни последици, употребяващите чалга се чувстват неспособни да се измъкнат от хватката на пристрастяването. Чалгата предизвиква силна физическа и психическа зависимост, започва да контролира и мозъка, и тялото. За пристрастените към чалга гюбека става единствения начин да изпитат нещо положително в живота си. Те бързо разделят света на две групи: хора, с които слушат чалга, и хора, които не слушат чалга. Техният свят бързо се стеснява до точката да намерят и да употребят чалга. Всичко друго става безсмислено. Те стават нетърпеливи, раздразнителни и неприятелски настроени. Често са депресирани. Те отблъскват хората, включително членовете на семейството си, с постоянни аргументи, и се ядосват без видима причина. Борбата с пристрастеността към чалгата ги кара да се чувстват засрамени, слаби и отвратени от самите себе си.

Лечение зависимост от чалга

Чалга зависимостта е много пагубно, но лечимо заболяване. Физическата и психическата зависимост от чалга е толкова силна, че почти никой не е в състояние за разкъса обръча на пристрастеността към чалга без чужда помощ. Необходима е професионална помощ, комплексно и продължително лечение.

Очаквайте скоро в нашия сайт – начини на лечение от чалга зависимост.

 

3.00 avg. rating (64% score) - 2 votes